logo

Flying nurse - medische vragen en antwoorden

 

Ik krijg last van mijn knieën... Wat nu?
Ik krijg zo'n pijn in mijn (onder)rug. Wat doe ik er aan?
Ik heb ontzettend last van mijn schenen. Hoe kom ik er af?
Ik kan niet slapen als ik flink heb geskate. Hoe kan dat?
Wat kan ik aan blaren doen ?
Ik ben gevallen en heb een schaafwond. Wat moet ik er aan doen ?
Ik heb zere voeten. Hoe komt dat ?
Waar treden de meeste verwondingen op ?
Zijn er cijfers bekend over het aantal skate ongevallen in Nederland ?
Ik ben gevallen en ik heb iets gekneusd. Wat doe ik er aan?


Ik krijg last van mijn knieën... Wat nu?

Gewrichten hebben altijd te lijden van langdurige belasting. Dat geeft niet, als ze maar tijd krijgen te herstellen. 
De een kan zich wat dat betreft veel meer permitteren dan de ander. Het zou kunnen dat je een kleine blessure hebt, die er voor zorgt dat je veel sneller tegen een grens aanloopt dan je gewend bent. Dan schuift die grens vanzelf weer op, als de blessure herstelt. Dat kan best lang duren met gewrichten. Hou dus in de gaten waar je grenzen ongeveer liggen en overschrijd ze niet te vaak. 

Het overwegen waard is ook: laat je techniek eens kritisch bekijken door degene die je les geeft of iets dergelijks. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je knie ietsjes naar binnen draait tijdens het afzetten (knie niet helemaal boven de voet). Met een kleine correctie kun je het probleem dan oplossen. 
Let wel: er zijn veel verschillende soorten knieklachten en veel verschillende oplossingen daarvoor. 

Bij twijfel altijd naar een arts!
top

Ik krijg zo'n pijn in mijn (onder)rug. Wat doe ik er aan?

Het kan zijn dat je last krijgt van je onderrug als je met een holle i.p.v. een bolle rug rijdt. Het helpt om je rug juist een beetje lekker krom te trekken en dus niet, zoals je automatisch doet, rechtop te gaan staan. 
Buikspieren aantrekken dus! 

De essentie is vooral dat je je bekken achterover kantelt, en dat kan niet anders dan met een bolle rug. Als je bekken voorover is gekanteld hangt je hele bovenlijf aan je onderrug.
top

Ik heb ontzettend last van mijn schenen. Hoe kom ik er af?

Dit kan beenvliesontsteking zijn, ook wel shin splint of periostitis genoemd. 
Dat is een ontsteking van het vlies om het bot van je scheenbeen. Het kan komen door overbelasting, oude schoenen (de demping in je schoen is dan niet goed meer), wellicht ook door een verkeerde houding in je skates. 
Periostitis geneest alleen maar door... rust... Het gaat dan meestal vanzelf over, maar kan ook weer terugkomen, net als bij een tennisarm.
top

Ik kan niet slapen als ik flink heb geskate. Hoe kan dat?

In de sportwereld is het bekend dat overtraining tot slapeloosheid kan leiden. Met overtraining wordt bedoeld een te intensief programma. Er is dan te weinig tijd over voor het lichaam om uit de *alert-modus* te komen (inderdaad, adrenaline) waardoor je 's-nachts doodmoe alert ligt te wezen. . . 

Er is geen pasklare oplossing, maar skater Rienk zegt hierover: `...als ik jou was zou ik eens uitproberen of je slapeloosheid vermindert bij minder belasting. Je moet niet minder gaan skaten hoor! 
Alleen wat `relaxter`. Wat je ook kunt doen is zorgen dat het lichaam heel snel ontspant zodat het uit de alert-modus schiet. En dat lukt heel goed met sex! Veel plezier!
top

Wat kan ik aan blaren doen ?

Over de zin en onzin van het openen (doorprikken) van blaren zijn de meningen verdeeld.
Volgens de boeken kun je ze het beste dicht laten, omdat anders de inhoud geïnfecteerd kan raken. Als je ze openmaakt en desinfecteert heb je een iets grotere kans op infectie, maar je haalt de druk er af en zo doet het ook een stuk minder pijn.
In het algemeen geneest het ook veel sneller, omdat de vloeistof van zo'n blaar niet meer opgenomen hoeft te worden door je huid voor het genezingsproces kan beginnen.

Desinfecteren KAN met sterilon, maar dit bijt onwijs en is ook niet echt aan te raden, omdat het niet alleen dodelijk is voor bacteriën, maar ook voor intacte huid. Betadine prikt iets minder, maar is net zo dodelijk. Die kun je echter met een factor tien verdunnen, dan is het nog steeds genoeg werkzaam, aangezien het een in principe steriele wond is die je net open hebt gemaakt.

Laat de wond dan open, laat 'm het liefst aan de lucht drogen, tot er een korst op zit. Als dat niet lukt, bijvoorbeeld bij wondje op je voet in je schoen, dan mag een pleister best, maar dan wel een ademende. En die moet je ook op tijd verschonen; er mag geen wondvocht door het ding heenkomen, want dat is dan opnieuw een goed nest voor troep en bacteriën.

En even desinfecteren met betadine als de pleister er weer afgaat. Mocht het nou toch gaan ontsteken, dan moet je die wond weer open maken, korst eraf, want de bacteriën zitten eronder te broeien en te kweken samen met het vuil wat er is achter gebleven.
Zo'n korst dient er namelijk alleen voor om de huid weer af te sluiten, en aangezien zo'n korst best wel snel ontstaat kan er dan troep achterblijven wat dan lekker kan gaan etteren.
Maak dus de wond weer open, liefst zodat het gaat bloeden (klinkt eng, maar is wel goed), dat spoelt de bacteriën weer weg, maar een beetje wondvocht (komt ook uit je bloed) is ook niet verkeerd (dan komt er ook binnen no time weer een nieuwe korst op).
En dan een sodabadje, of liever (groene) Biotex, omdat daar enzymen (kleine katalysatortjes) inzitten die korsten & troep daarin oplossen. Dat kun je een weekje volhouden, maar das niet echt noodzakelijk. Met een dag of drie is het wel goed schoon.

De wond moet in ieder geval in tien dagen wel dicht zitten, anders doe je iets verkeerd. Op verse blaren en preventief op dichte huid kun je gebruik maken van Compeed, een blarenpleister. Hansaplast heeft ze ook en die zijn wat goedkoper.
Qua vorm is het een groot soort bandenplakker. Het plakt overal (dus ook op de blaar zelf) en kan daardoor niet gaan schuiven zoals een gewone pleister.
Als er een blaar onder zit neemt de pleister het wondvocht op er vormt daarmee een soort gelkussentje.
top

Ik ben gevallen en heb een schaafwond. Wat moet ik er aan doen ?

Zorg in elk geval dat de wond schoon wordt. Er zijn spuitbussen van Hansaplast (spuitpleister) in de handel, maar let op: deze zijn bij ons Flying Nurses inmiddels unaniem verboden verklaard. Straatvuil, sokkenzweet maar ook wondvocht vormen ideale kweekvijvertjes en met die spuitpleister sluit je dat allemaal heerlijk op. 

De spuitbus die wel veelvuldig wordt gebruikt (inmiddels berucht bij vallende skaters) is de Sterilon. Berucht omdat het spul toch behoorlijk prikt en als het uit een spuitbus komt is het nog koud ook. Maar goed ontsmetten kan in elk geval een hoop narigheid voorkomen. 
Wat heel goed helpt is thuis (of ergens anders) schoonmaken met water en zeep. Belangrijk is dat je al het vuil er uit haalt, desnoods er uit boenen of met een pincet er uit halen. Als je bij de eerste hulp in het ziekenhuis terechtkomt, is de kans groot dat je standaard een tetanus-injectie krijgt. Deze moet je dan nog twee keer herhalen, en dan ben je voor een jaar of vijf 'beschermd' tegen tetanus.
top

Ik heb zere voeten. Hoe komt dat ?

Zere voeten ontstaan bij het skaten/skeeleren/schaatsen meestal door een slechte doorbloeding van de spieren tijdens de inspanning, waardoor afvalstoffen niet afgevoerd kunnen worden en er de zogenaamde verzuring optreedt. Dit veroorzaakt de pijn. 

Oorzaken kunnen zijn:
- te krappe schoenen, 
- te strak aangetrokken schoenen (vooral bij de wreef), 
- slechte schoenen, platvoeten, 
- te krampachtig schaatsen door slechte techniek, 
- zwakke enkels en/of onderbenen. 

Om de schoenen als oorzaak uit te sluiten kan je het best een hoge hard boot kiezen met zeer goede kwaliteit binnenschoen die elk bekend merk levert. Bespaar niet op de kosten van de schoen! 
De lol van het skaten valt en staat er mee. 

Wat ook kan: misschien heb je te dikke sokken aan? Met veel badstof? Dunne sokken werken soms beter. Het kan ook zijn dat het een gevolg is van een verkeerde houding. Iemand die veel te gespannen in z'n skates staat omdat hij bang is om onderuit te gaan. De oplossing is vrij eenvoudig. 
Beetje door je knieën gaan en niet bang zijn om te vallen, gewoon relaxed in je skates gaan hangen en je zult zien dat je geen last meer hebt van die pijn. 

Ten slotte: het kan ook hielspoor zijn. Dat is een abnormaal aangroeisel aan de onderkant van de hiel. Het meest voorkomende symptoom bij hielspoor is de opstartpijn bij het uit bed komen en na een tijdje gezeten te hebben. Hoe kom je ervan af? Voorop te stellen is dat hielspoor zeer hardnekkig is! Dat wil zeggen dat mensen vaak rekening dienen te houden dat ze pas na maanden tot een jaar klachtenvrij zullen zijn. 
Het hielspoor is te vergelijken met een tennisarm, wat ook erg hardnekkig is. De podotherapeut zorgt d.m.v. een zool dat de hiel (en m.n. de slijmbeurs) ontlast wordt en de eventuele verkeerde afwikkeling gecorrigeerd. Hierdoor kan de ontsteking tot rust komen. Operatief ingrijpen wordt zeker niet aangeraden en ook maar zelden toegepast. Een ontstekings- en pijnstillende spuit wordt soms toegepast door de arts. Dit kan het probleem oplossen maar is vaak maar een zeer tijdelijke oplossing ook niet aan te raden. 
Het meest verstandige is om een afspraak te maken bij de podotherapeut. Op verwijzing van een arts wordt een groot deel van de kosten vergoed. Dit is niet altijd het geval bij een podoloog.
top

Waar treden de meeste verwondingen op ?

Bij een valpartij heb je 25-57% kans op letsel aan het bovenlichaam. De meest voorkomende letsels zijn aan de onderarmen en de polsen. Het De heupen en benen zijn goed voor 10-18% van het letsel, waarbij de knie, de enkel en het kootbeen het het zwaarst moeten ontgelden. Tot slot zijn de schedel en het gezicht zijn goed voor 5-17% van de verwondingen.
top

Zijn er cijfers bekend over het aantal skate ongevallen in Nederland ?

Ondanks de grote populariteit van het skaten in Nederland is het aantal ongelukken in één jaar tijd flink gedaald. 
Werden er in 1999 nog 13.000 skaters behandeld op Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH's) van ziekenhuizen, in 2001 zijn 6.900 skaters in het ziekenhuis behandeld na een ongeval. 
Dat is een daling in één jaar tijd met maar liefst 47%. De meeste slachtoffers (58%) van alle skate-ongevallen zijn kinderen onder de 14 jaar, met name de leeftijdsgroep 10-13 jarigen. 
Bron voor deze gegevens is het Letsel Informatie Systeem (LIS) van Consument en Veiligheid en www.veiligheid.nl
top

Ik ben gevallen en ik heb iets gekneusd. Wat doe ik er aan?

Koelen!
Dat kan bijvoorbeeld met coolspray: Perskindol-Cool. Er bestaat ook een soort instant ijs; dit heet dan ook Instant Ice (kent iedere zichzelfrespecterende ehbo-er). 
Kost maar 4,95. Je moet hem alleen niet per ongeluk kneuzen. En daarom is ie niet zo handig in je rugzak.
top

 

De vragen zijn overgenomen en afgeleid van de lijst van Frequently Asked Questions (FAQ) van 4 april 2001 (versie 1.21) van de nieuwsgroep nl.sport.skate, opgesteld door Yoast Nicasie.